Beste zwangere en partner,

Door het coronavirus zijn er veel maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In overleg met de overheid, onze beroepsvereniging (KNOV) en alle verloskundigen praktijken in de regio Utrecht moeten ook wij bij Utrecht West onze zorg verantwoord aanpassen. Per 1 oktober 2020 gelden onderstaande maatregelen:

In het algemeen geldt dat je ons altijd moet bellen op het spoednummer:

– bij vaginaal bloedverlies;

– bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen;

– bij minder bewegingen van je kind dan anders (zie ook de folder bewegingspatroon).

– als je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat je aan het bevallen bent;

– bij vruchtwaterverlies;

– als je vragen hebt of ongerust bent.

Heb je koorts en/of een neusverkoudheid, hoest je of heb je keelpijn kom dan niet naar de praktijk, maar neem contact op met onze assistente of het spoednummer en de GGD voor het inplannen van een corona test. Blijf thuis en ziek daar uit. We plannen een nieuwe afspraak voor jou in. Ben je ongerust bel ons op het spoednummer. Klik hier voor meer informatie over corona.

Ben je op vakantie geweest in het buitenland? Waarbij een oranje reisadvies geldt? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij terugkomst mogelijk het dringende advies krijgt 10 dagen huis in quarantaine te gaan. Ook als je geen klachten heeft die lijken op corona. In dat geval kan de reguliere afspraak niet doorgaan. Houdt de website van het de overheid goed in de gaten voor de laatste adviezen. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie over reisadviezen en het coronavirus.

Spreekuren / praktijkbezoek

Wij willen graag voor jullie blijven zorgen, dit kunnen wij alleen in goede gezondheid, om die reden geven we geen hand, wassen we onze handen regelmatig en houden we de onderzoeken tijdens de controle zoals bloeddruk meten en uitwendig onderzoek zo kort mogelijk. Daarnaast zullen wij vanaf 1 oktober een mondkapje dragen tijdens het spreekuur. Daarnaast vragen wij jullie een mondkapje te dragen.

Wij vragen je zoveel mogelijk alleen te komen naar de afspraken. Partners mogen mee naar de volgende afspraken: vroege echo, termijnecho, 30 weken controle (1e gesprek over de bevalling) en 36 weken controle (2e gesprek over de bevalling). Vanwege de kleine wachtkamer kunnen wij de 1.5 meter afstand niet garanderen indien bij elke controle een partner mee komt. Dit betekent dat kinderen, familieleden zoals opa’s en oma’s en vrienden om die reden helaas nog niet welkom zijn tijdens de afspraken.

In het Gezondheidscentrum Lombok kun je plaats nemen in wachtkamer die staat aangegeven met “Verloskundige”, hier mogen maximaal 3 mensen plaatsnemen, indien deze vol is wacht dan buiten. Bij Gezondheidscentrum Marco Polo kun je bij de hoofdingang wachten, we halen je op bij de deur. Er zijn looproutes in het gezondheidscentrum aangegeven.

Bevallingen/huisbezoeken

Spoedzorg zal altijd geleverd worden. Ben je ongerust? Bel ons. Bevallingen kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Per ziekenhuis zijn er maatregelen genomen rondom bezoek en aanwezigheid tijdens de bevalling.

Er gelden wisselende afspraken per ziekenhuis. Wij informeren jullie op de spreekuren over de huidige stand van zaken.

Overweeg een thuisbevalling; hiermee beperk je de contacten en vermindert de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen.

Kraamvisites

De kraamzorg zal bij jullie in het gezin zorgen voor moeder en baby. Zij voert de controles uit en overlegt met ons indien noodzakelijk. Ben je ongerust? Bel ons.

Wij komen een aantal keer fysiek langs voor een visite, wij dragen uit voorzorg een mondkapje. Daarnaast zullen we een aantal keer bellen in de kraamweek om de controles door te nemen. Let op: dit doen wij altijd anoniem. Als we elkaar gesproken hebben en het is nodig, komen we uiteraard bij jullie thuis langs. Ook dan is het fijn als daar zo min mogelijk andere mensen bij aanwezig zijn.

Echo’s

Alle echo’s worden uitgevoerd. Bij ons op de praktijk zijn dat de vroege echo rond 8 weken en termijn echo tussen de 10-12 weken. Jouw partner is welkom bij deze echo’s. De 20 weken echo, echo’s met medische indicatie en pretecho’s worden bij Focus verloskundig centrum uitgevoerd. Klik hier voor het maken van een afspraak bij Focus.

De laatste updates en adviezen staan op de website van het RIVM. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.

Heel erg bedankt voor jullie begrip!

Verloskundigen Utrecht-West