Beste zwangere en partner,

In het algemeen geldt dat je ons altijd moet bellen op het spoednummer:

– bij vaginaal bloedverlies;

– bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen;

– bij minder bewegingen van je kind dan anders (zie ook de folder bewegingspatroon).

– als je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat je aan het bevallen bent;

– bij vruchtwaterverlies;

– als je vragen hebt of ongerust bent.

Heb je koorts en/of een neusverkoudheid, hoest je of heb je keelpijn kom dan niet naar de praktijk, maar neem contact op met onze assistente.

Wij houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.

Vaccinatie tegen Corona

Het advies rondom vaccineren tegen Covid-19 in de zwangerschap is veranderd. Zoals sommigen misschien al in de media hebben kunnen lezen is het advies om je wel te laten vaccineren tegen Covid-19 in de zwangerschap wanneer je daarvoor opgeroepen wordt.

Waarom is het advies veranderd? Na een jaar corona hebben we op basis van wetenschappelijk onderzoek gezien dat zwangere vrouwen met Covid-19 een groter risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Uit veiligheidsoverweging gold voorheen alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

Twijfel je? Overleg dan met jouw behandelend (huis)arts wanneer je opgeroepen wordt.

Je kunt ook vaccineren als je borstvoeding geeft of een kinderwens hebt en nog niet zwanger bent.

Voor meer informatie verwijzen wij naar het standpunt Standpunt vaccinatie COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed.

Ongeacht de vaccinatiestatus blijven voor zwangere vrouwen net als voor anderen, de reguliere voorzorgsmaatregelen zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker onveranderd bestaan.

Spreekuren / praktijkbezoek

Inmiddels zijn er veel versoepelingen in de praktijk. Een mondkapje is niet meer verplicht, behalve bij het uitvoeren van de controles zoals de bloeddruk meten en uitwendig onderzoek. Jouw partner en kinderen zijn welkom bij alle afspraken bij ons op de praktijk en daar zijn we heel blij mee.

In het Gezondheidscentrum Lombok kun je plaats nemen in wachtkamer die staat aangegeven met “Verloskundige”, hier mogen maximaal 3 mensen plaatsnemen, indien deze vol is wacht dan buiten. Bij Gezondheidscentrum Marco Polo kun je bij de hoofdingang wachten, we halen je op bij de deur. Er zijn looproutes in het gezondheidscentrum aangegeven.

Bevallingen/huisbezoeken

Spoedzorg zal altijd geleverd worden. Ben je ongerust? Bel ons. Bevallingen kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Per ziekenhuis zijn er maatregelen genomen rondom bezoek en aanwezigheid tijdens de bevalling.

Er gelden wisselende afspraken per ziekenhuis. Wij informeren jullie op de spreekuren over de huidige stand van zaken. Overweeg een thuisbevalling; hiermee beperk je de contacten en vermindert de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen.

Kraamvisites

De kraamzorg zal bij jullie in het gezin zorgen voor moeder en baby. Zij voert de controles uit en overlegt met ons indien noodzakelijk. Ben je ongerust? Bel ons.

Wij komen een aantal keer fysiek langs voor een visite, wij dragen uit voorzorg een mondkapje. Daarnaast zullen we een aantal keer bellen in de kraamweek om de controles door te nemen. Let op: dit doen wij altijd anoniem. Als we elkaar gesproken hebben en het is nodig, komen we uiteraard bij jullie thuis langs. Ook dan is het fijn als daar zo min mogelijk andere mensen bij aanwezig zijn.

Echo’s

Alle medische echo’s worden gemaakt. Bij ons op de praktijk zijn dat de vroege echo rond 8 weken en termijn echo tussen de 10-12 weken. Jouw partner is welkom bij deze echo’s. De 20 weken echo, echo’s met medische indicatie worden bij Focus verloskundig centrum uitgevoerd. Vanaf 2 maart worden ook weer pretecho’s gemaakt. Klik hier voor het maken van een afspraak bij Focus.

De laatste updates en adviezen staan op de website van het RIVM. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.

Heel erg bedankt voor jullie begrip!

Verloskundigen Utrecht-West