Beste zwangere en partner,

In het algemeen geldt dat je ons altijd moet bellen op het spoednummer:

– bij vaginaal bloedverlies;

– bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen;

– bij minder bewegingen van de baby (zie ook de folder bewegingspatroon).

– als je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat je aan het bevallen bent;

– bij vruchtwaterverlies;

– als je vragen hebt of ongerust bent.

Heb je koorts en/of een neusverkoudheid, hoest je of heb je keelpijn kom dan niet naar de praktijk, maar neem contact op met onze assistente.

Wij houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.

Vaccinatie tegen Corona

Wel of niet vaccineren in de zwangerschap? Dit is jouw keuze. Wij helpen je graag in het maken van jouw keuze.

Twijfel je over vaccineren in de zwangerschap? Het kan helpen om over de volgende vragen na te denken:

 • Wat zijn voor jou de voordelen van vaccineren?
 • Wat zijn voor jou de nadelen van vaccineren?
 • Wat zijn eventuele alternatieven voor jou?
 • Wat betekent het voor jou als je geen keuze maakt?

De KNOV heeft de volgende informatiekaart  ontwikkelt die jou kan helpen in het maken van de keuze.

Je kunt ook vaccineren als je borstvoeding geeft of een kinderwens hebt en nog niet zwanger bent.

Ongeacht de vaccinatiestatus blijven voor zwangere vrouwen net als voor anderen, de reguliere voorzorgsmaatregelen zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker onveranderd bestaan én ontvangt iedereen dezelfde zorg ongeacht jouw vaccinatiestatus.

Algemene adviezen

 • Was geregeld je handen
 • Houd 1,5m afstand
 • Ventileer je werkruimte
 • Advies voor zwangeren is nog steeds om vanaf 28 weken geen werkzaamheden te verrichten waarbij de 1.5m afstand niet is gegarandeerd
 • Voor zwangeren die in zorginstellingen werken, geldt dat zij vanaf 28 weken geen Covid-zorg meer mogen verrichten. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
 • Draag in publieke ruimtes en bij ons op de praktijk een mondneusmasker
 • Blijf bij klachten thuis en laat je testen

Spreekuren / praktijkbezoek

Een mondkapje is verplicht in het gezondheidscentrum. Tijdens de controle in de spreekkamer mag bij het gesprek indien we 1,5m afstand houden het mondkapje af. Tijdens het uitvoeren van de controles zoals de bloeddruk meten en uitwendig onderzoek vragen we jou een mondkapje te dragen. Jouw partner en eventuele kinderen zijn welkom bij alle afspraken bij ons op de praktijk en daar zijn we heel blij mee.

In het Gezondheidscentrum Lombok kun je plaats nemen in wachtkamer die staat aangegeven met “Verloskundige”, hier mogen maximaal 3 mensen plaatsnemen, indien deze vol is wacht dan buiten. Bij Gezondheidscentrum Marco Polo kun je in de wachtruimte plaatsnemen, tussen 12-14.00 is het pand gesloten en wacht je bij de hoofdingang. Er zijn looproutes in het gezondheidscentrum aangegeven.

Bevallingen/huisbezoeken

Spoedzorg zal altijd geleverd worden. Ben je ongerust? Bel ons. Bevallingen kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Per ziekenhuis zijn er maatregelen genomen rondom bezoek en aanwezigheid tijdens de bevalling.

Er gelden wisselende afspraken per ziekenhuis. Wij informeren jullie op de spreekuren over de huidige stand van zaken. Overweeg een thuisbevalling; hiermee beperk je de contacten en vermindert de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen.

Kraamvisites

De kraamzorg zal bij jullie in het gezin zorgen voor moeder en baby. Zij voert de controles uit en overlegt met ons indien noodzakelijk. Ben je ongerust? Bel ons.

Wij komen een aantal keer fysiek langs voor een visite, wij dragen uit voorzorg een mondkapje. Daarnaast zullen we een aantal keer bellen in de kraamweek om de controles door te nemen. Let op: dit doen wij altijd anoniem. Als we elkaar gesproken hebben en het is nodig, komen we uiteraard bij jullie thuis langs. Ook dan is het fijn als daar zo min mogelijk andere mensen bij aanwezig zijn.

Echo’s

Alle medische echo’s worden gemaakt. Bij ons op de praktijk zijn dat de vroege echo rond 8 weken en termijn echo tussen de 10-12 weken. Jouw partner is welkom bij deze echo’s. De 20 weken echo, echo’s met medische indicatie worden bij Focus verloskundig centrum uitgevoerd. Evenals de pretecho’s! Klik hier voor het maken van een afspraak bij Focus.

De laatste updates en adviezen staan op de website van het RIVM. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.

Heel erg bedankt voor jullie begrip!

Verloskundigen Utrecht-West