Verloskundigenpraktijk Utrecht West

Hoe bereid je je voor?

Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Maar om vol zelfvertrouwen een bevalling in te gaan, raden wij je een goede voorbereiding aan.

De voorbereiding op de bevalling

Een bevalling is een grote en bijzondere gebeurtenis in jullie leven. Daarom besteden we tijdens de zwangerschap al veel tijd aan het voorbereiden hierop. Elke bevalling is anders en iedereen ervaart het op zijn eigen manier. De meeste mensen hebben veel grote en kleine vragen over bevallen. Wij willen graag overal antwoord op geven.

De verloskundigen van onze praktijk merken dat de vrouwen (en hun partners) die voor de bevalling informatie hebben gezocht, vaker met meer zelfvertrouwen aan een bevalling beginnen. Zij zijn minder bang en kijken vaak positiever terug op hun bevalling.

Hoe kun je je goed voorbereiden?

  • ga naar een zwangerschapscursus die bij je past;
  • lees (samen) de folders – die we rond 27 weken zwangerschap aan je geven- goed door;
  • schrijf een geboorteplan 
  • lees boeken;
  • ga naar informatieavonden.

De spreekuurcontroles van 30 en 36 weken zijn langer zodat je hier extra tijd hebt om vragen te stellen en informatie te delen.

Heb je vragen over de voorbereiding op de bevalling of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Ons bevalbad huren?

Het warme water van een bad heeft vaak een ontspannen werking wat de bevalling vaak versoepelt. En ook de laatste weken voor de bevalling vinden veel zwangeren het lekker om in bad te gaan.

Wij verhuren sinds najaar 2016 een eigen bad. Als je hier interesse in hebt dan kun je een mail naar ons sturen. Bianca onze assistente weet precies of het bad beschikbaar is of niet in jouw uitgerekende periode.

Maak jouw bevalplan

In een bevalplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een bevalplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Tips bij het schrijven
Verzamel eerst zo veel mogelijk informatie over bevallen voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Lees de folders die we je bij 27 weken meegeven, ga naar een zwangerschaps cursus en eventueel nog een informatie avond in het ziekenhuis.

Hou het bevalplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.

Maak een geboorteplan
Je kunt het geboorteplan formulier invullen die je van ons krijgt rond 27 weken zwangerschap. Dit bevalplan is ontwikkeld samen met onze collega’s van andere verloskundige praktijken in de buurt en  de gynaecologen uit de regio.  Je mag ook zelf een plan schrijven.

geboorteplan bespreken

Dit doen we tussen de 30 en 37 weken zwangerschap. Dit hangt een beetje af van wanneer je ermee bezig bent en er vragen over hebt. Maar in ieder geval bij 37 weken willen we het besproken hebben.

Meer informatie 

Als je meer wil lezen over het geboorteplan of voorbeelden wil zien dan verwijzen we je graag naar  www.deverloskundige.nl of www.cicli.nl.

Wat doen wij?

Wij bereiden je voor en loodsen je veilig door de bevalling heen. In het geval van complicaties dragen we je over aan de gynaecoloog.


We komen als je aan het bevallen bent regelmatig langs en blijven bij je als de ontsluiting snel gaat, of als het nodig is om je te ondersteunen.

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, bepalen we met jou wat het juiste moment is om daarheen te gaan. We geven aan wanneer de kraamverzorgende kan worden gebeld.

We zijn medisch geschoold en houden steeds goed in de gaten hoe het met jou en je kindje gaat. We controleren bijvoorbeeld inwendig je ontsluiting, beoordelen de voortgang daarvan en de sterkte van de weeën en luisteren regelmatig naar de harttonen van jullie kindje.

Het kan zijn dat de bevalling niet helemaal ‘volgens het boekje’ verloopt. Bijvoorbeeld omdat de bevalling te lang duurt, of omdat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. In zo’n geval neemt de dienstdoende verloskundige contact op met de gynaecoloog in het ziekenhuis en draagt de zorg over.  Ze vertelt de gynaecoloog of verloskundige in het ziekenhuis hoe je bevalling tot dan toe is gegaan en geeft je wensen door.

Folder ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor’

De folder ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ bevat algemene informatie voor zwangere vrouwen en hun partners over de voorbereiding op de bevalling. Ook vind je hier informatie over de bevalling zelf en wat wij voor jou kunnen doen.

De folder is verkrijgbaar in 10 verschillende talen (Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans, Mandarijn, Papiamento, Pools. Spaans, Turks, Portugees, Somalisch).

Download hier de folder.

Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.