Verloskundigenpraktijk Utrecht West

Stuitligging

Stuitligging

Zo rond de 36e week zou je kindje met het hoofdje naar beneden moeten liggen. Voor die tijd heeft hij of zij vaak nog zo veel ruimte dat ie nog gemakkelijk kan draaien. Is dat niet het geval, dan is er sprake van een stuitligging.

Bij ongeveer 3% van de vrouwen ligt het kindje aan het eind van de zwangerschap nog steeds in stuitligging. Dat kan komen doordat de baby weinig ruimte heeft om te draaien, bijvoorbeeld wanneer de moeder strakke buikspieren heeft. Het omgekeerde kan ook het geval zijn: veel ruimte door heel slappe buikspieren, waardoor de baby nog zoveel bewegingsvrijheid heeft dat hij niet in één houding blijft liggen.

Bij 36 weken zwangerschap maken wij standaard een echo om de ligging te bepalen. Is het een stuitligging, dan kan je je kindje laten keren met behulp van moxa-therapie of een uitwendige versie.

moxa-therapie
Vanaf 33 weken zwangerschap kun je moxa-therapie toepassen om de kans op spontaan draaien van de baby te vergroten. Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en absoluut niet pijnlijk. Meer informatie over Moxa-therapie op www.stuitlig.nl.

uitwendige versie
Vanaf 36 weken kan in het ziekenhuis een poging worden gedaan om je kindje te draaien met een uitwendige versie. Dit is het draaien van de baby met de handen aan de buitenkant van de buik. De kans dat een uitwendige versie slaagt, ligt tussen de 40 en 50%. Een vrouw die al een keer is bevallen, heeft iets meer kans op een geslaagde versie.

Heb je vragen over stuitliggingen of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Vertalingen: English – Arabic – Deutch – Francais – Guanhua – Portugues – Espanol – Turkce

Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.

Brochure Zwanger

Zwanger!

In de folder staan tips en adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen. Klik op de folder om te downloaden NL/ENG.