Verloskundigenpraktijk Utrecht West

Stuitligging

Stuitligging

Zo rond de 36e week zou je kindje met het hoofd naar beneden moeten liggen. Voor die tijd heeft hij of zij vaak nog zo veel ruimte dat ie nog gemakkelijk kan draaien. Is dat niet het geval, dan is er sprake van een stuitligging.

Bij ongeveer 3% van de vrouwen ligt het kindje aan het eind van de zwangerschap nog steeds in stuitligging. Dat kan komen doordat de baby weinig ruimte heeft om te draaien, bijvoorbeeld wanneer de moeder strakke buikspieren heeft. Het omgekeerde kan ook het geval zijn: veel ruimte door heel slappe buikspieren, waardoor de baby nog zoveel bewegingsvrijheid heeft dat hij niet in één houding blijft liggen.

Bij 36 weken zwangerschap maken wij standaard een echo om de ligging te bepalen. Is het een stuitligging, dan kan je je kindje laten keren met behulp van moxa-therapie, spinning babies, acupunctuur of een uitwendige versie.

Moxa-therapie
Vanaf 33 weken zwangerschap kun je moxa-therapie toepassen om de kans op spontaan draaien van de baby te vergroten. Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en absoluut niet pijnlijk. Meer informatie over Moxa-therapie op www.stuitlig.nl.

Acupunctuur
Acupunctuur is een alternatieve Oosterse geneeswijze met als doel het herstellen van de lichaamsbalans en de gezondheid, door het stimuleren van acupunctuurpunten. Meestal worden hiervoor zeer dunne naalden gebruikt die op specifieke plekken in de huid worden geprikt. Het is een vrijwel pijnloze behandeling. Door vanaf ongeveer 32 weken zwangerschapsduur een specifiek acupunctuurpunt met dunne naaldjes of door druk te stimuleren, zou je kind naar hoofdligging kunnen draaien. Dit kan ook in combinatie met een Moxa therapie. Neem contact op met een bevoegd acupuncturist rechtstreeks of via ons, om een afspraak te maken. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Spinning Babies
Met deze serie oefeningen breng je het bekken meer in balans en creëer je meer ruimte in de buik en daarmee voor het kind. Hierdoor kan je kindje gemakkelijker bewegen naar de ideale geboortepositie. Door deze oefeningen te doen, zou je de kans kunnen bevorderen dat je kindje spontaan van stuit naar hoofdligging draait. Zie website voor meer informatie.

Rebozo massage
Een Rebozo massage wordt gegeven met één of meerdere doeken. De Rebozo (het doek) wordt om een lichaamsdeel gedrapeerd en op spanning gebracht zodat zij steun geeft en omhult. Daarna kunnen er met de Rebozo kleine of grotere bewegingen worden gemaakt, waardoor de persoon in de doek wordt gewiegd en bewogen. Dit zorgt voor een zeer ontspannende en rustgevende massage. Wil je kind zichzelf kunnen keren, dan moet de stuit niet vastzitten in je bekken. Als dat wel zo is, kan met een doek (Rebozo) om jouw lichaam je kind al schuddend uit het bekken getild worden. Deze massage wordt door verschillende (non-) professionals toegepast ter voorbereiding op een (spontane) versie van een kind. Kijk op de website van Rebozo voor meer informatie. Meerdere doula’s waar Utrecht West mee samen werkt zijn getraind in Rebozo massage.

Uitwendige versie
Vanaf 36 weken kan bij Focus Verloskundig Centrum of het ziekenhuis een poging worden gedaan om je kindje te draaien met een uitwendige versie. Dit is het draaien van de baby met de handen aan de buitenkant van de buik. Is het je eerste zwangerschap, dan ligt de slagingskans tussen de 30 en 40%. Als je al eerder een kindje hebt gekregen, dan slaagt 60 tot 70% van alle versies. Dit omdat je buikwand meestal soepeler is nadat je al een keer zwanger bent geweest en er daarom meer ruimte is om te draaien. Bij Focus Verloskundig Centrum wordt de versie tussen 36+0 en 37+0 weken gepland.

Heb je vragen over stuitliggingen of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Vertalingen: English – Arabic – Deutch – Francais – Guanhua – Portugues – Espanol – Turkce

Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.

Brochure Zwanger

Zwanger!

In de folder staan tips en adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen. Klik op de folder om te downloaden NL/ENG.