Verloskundigenpraktijk Utrecht West

De uitgerekende datum voorbij…

Je leeft toe naar de uitgerekende datum en dan…

De uitgerekende datum voorbij…

Je leeft toe naar de uitgerekende datum en dan… is de uitgerekende datum voorbij! En je kindje zit nog lekker in de buik. De kans dat dit gebeurt, is reëel. Het is heel normaal dat je ergens tussen 37 en 42 weken zwangerschap bevalt van je kindje. Je kunt de bevalling afwachten tot je 2 weken over tijd bent. Wist je dat 6 van de 100 zwangeren de 42 weken haalt? Zij zijn dan ‘overdragen’, ook wel serotien genoemd.

De bevalling een zetje geven; alleen strippen werkt
Er is in principe niets mis wanneer je pas 2 weken na je uitgerekende datum bevalt, maar het kan voor jou vervelend zijn om te moeten wachten. Op internet kan je vinden dat tepelstimulatie, seks en frambozenbladthee zouden kunnen werken. Vriendinnen raden wonderolie, ananas en tonic aan, maar werkt dat ook? Een Nederlandse verloskundige deed er onderzoek naar. Zij kwam tot de conclusie dat alleen het strippen van de vliezen een zetje aan de bevalling kan geven.

Wat is strippen?
Je kindje ligt met het hoofdje naar beneden in je baarmoeder. De vliezen zitten vastgeplakt aan de binnenkant van de baarmoeder. Wanneer je 41 weken bent, is er een redelijke kans dat je al een beetje ontsluiting hebt. Dan kan de verloskundige via inwendig onderzoek met twee vingers bij deze vliezen komen en proberen ze los te maken van de baarmoederwand. Dit heet strippen. Na strippen maakt je lichaam een stofje aan: prostaglandine. Dat maakt de baarmoedermond “rijper”. Het kan binnen 48 uur de weeën opwekken.

Vanaf 41 weken zinvol
Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur.

Andere conclusies zijn:

  • Strippen maakt de baarmoedermond rijper;
  • Na strippen is de kans groot dat de bevalling spontaan op gang komt;
  • Vooral de eerste keer strippen is succesvol;
  • Op de rest van de bevalling heeft het strippen geen invloed;
  • Strippen op zich heeft geen risico’s; je kunt er wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken van krijgen;
  • Ook als je voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect.

Als je aan het eind van de zwangerschap denkt dat strippen voor jou een goed idee is, dan kan je dat met ons bespreken. Soms zullen wij zelf het zelf voor 41 weken aankaarten, omdat we uit onderzoek weten dat strippen de kans verkleint dat je moet worden ingeleid. Een aantal keer strippen vermindert de kans op overdragenheid met 40 procent.

Consult bij de gynaecoloog
Als je 41 weken en een paar dagen zwanger bent, vragen wij een consult bij de gynaecoloog aan om te onderzoeken of alles nog goed is met je kindje. Tijdens deze controle zal de gynaecoloog de hoeveelheid vruchtwater, de groei en conditie van de baby bekijken. Als alles goed is, mag je afwachten tot 42 weken. Langer dan 42 weken zwangerschap willen we de bevalling niet uitstellen, omdat we niet precies kunnen zeggen wanneer de placenta minder goed gaat werken.
Aan het eind van deze controle spreek je met de gynaecoloog af welke dag je wordt ingeleid. Tot die dag mag je onder onze begeleiding bevallen. Het inleiden is onder begeleiding van de gynaecoloog.
Afhankelijk van hoe “rijp” de baarmoedermond is, wordt de inleiding begonnen met een inwendig medicijn bij de baarmoedermond met prostaglandine, een ballonkatheter of met het breken van de vliezen. Hierna krijg je vaak een infuus met oxytocine: het hormoon dat de weeën opwekt.

Heb je vragen over de uitgerekende datum of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.

Brochure Zwanger

Zwanger!

In de folder staan tips en adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen. Klik op de folder om te downloaden NL/ENG.