Verloskundigenpraktijk Utrecht West

Bevallen, thuis of in het ziekenhuis?

Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Bespreek dat met ons.

Waar wil je bevallen?

Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? De verloskundigen van onze praktijk bespreken dat met je. Wij kunnen alle voor- en nadelen met je op een rijtje zetten en samen met jou en je partner kijken wat goed bij je past. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, dan kun je altijd nog anders beslissen. Fijn toch?

Thuis bevallen
Thuis ben je in je eigen vertrouwde omgeving en heb meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt.

Als je thuis wilt bevallen dien je deze dingen op tijd hebben geregeld:

  • Je moet je hebben ingeschreven voor kraamzorg;
  • Je bed moet op klossen staan;
  • Het matras dient 70 cm boven de vloer te zijn.
  • Er moet een kraampakket aangevraagd zijn.

Thuisbevalling net zo veilig
Een thuisbevalling is bij een goede selectie van de verloskundige even veilig als een ziekenhuisbevalling. Uit onderzoek blijkt dat er geen hogere babysterfte is bij baby’s van vrouwen die thuis bevallen. Evenmin worden ze vaker op de intensive care opgenomen. 

Poliklinisch bevallen
Een poliklinische bevalling is een bevalling in een ziekenhuis naar keuze onder onze begeleiding. Dit kan in het Diakonessenhuis (Utrecht), het Antonius Ziekenhuis (Leidsche Rijn) en in het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (Utrecht).

Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Je overlegt met ons over het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen.

Een reden om poliklinisch te bevallen, is dat je je daar misschien prettiger voelt. Of misschien woon je te klein of zijn er andere omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is.

Het voordeel van poliklinisch bevallen is dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden.

Sinds mei 2012 is het Geboortehuis Utrecht geopend. Het geboortehuis bevindt zich in het Diakonessenhuis Utrecht. Het is een afdeling waarin het personeel een huiselijke omgeving gecreëerd heeft met ziekenhuiszorg binnen handbereik indien nodig. Je bevalt er onder onze begeleiding met assistentie van een kraamverzorgende.

We willen je erop wijzen dat er vaak een eigen bijdrage geldt voor een poliklinische bevalling. Deze wordt vaak niet door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Deze eigen bijdrage kan variëren tussen de € 200,- en € 400,-. Het is verstandig voorafgaand aan de bevalling bij je verzekeraar na te vragen wat de kosten zullen zijn voor een poliklinische bevalling.

Klinisch bevallen
Een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog is noodzakelijk wanneer daar een medische indicatie voor is. De verloskundige of de gynaecoloog stelt deze medische indicatie vast. Voorbeelden hiervan zijn als je kindje in stuit ligt of als je de vorige keer met een keizersnede bent bevallen.

Heb je vragen over waar je wilt bevallen of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.