Verloskundigenpraktijk Utrecht West

Werkwijze

Als je ongeveer 8 weken zwanger bent, kom je bij ons voor de eerste controle met echo.

Werkwijze

Gefeliciteerd met je zwangerschap en wat fijn dat je ons gevonden hebt. De verloskundigen van onze praktijk bieden jou en je kindje persoonlijke en vakkundige zorg.
Als je zwanger bent, dan meld je je als eerste aan bij onze praktijk. Wij plannen dan een afspraak om kennis te maken met een vroege echo en spreken dan de volgende controles met je af.

Hoe gaan we te werk?
Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 12 keer langs voor een controle. Je maakt kennis met al onze verloskundigen, omdat je niet weet wie jou tijdens de bevalling helpt, ondersteunt en begeleidt. En een vertrouwd gezicht is wel zo fijn.

De controles zien er als volgt uit.

Als je ongeveer 8 weken zwanger bent, kom je bij ons voor de eerste uitgebreide controle met echo. Deze zal ongeveer 45 à 60 minuten duren waar we aan de ene kant kennis met elkaar maken. Aan de andere kant zullen de verloskundigen van onze praktijk belangrijke informatie verzamelen inzake eventuele ziektegeschiedenis.

Wat doen we nog meer?

 • we nemen bloed bij je af dat we laten onderzoeken;
 • we geven je informatie over zwanger zijn, controles en mogelijke extra onderzoeken;
 • we vertellen je hoe je contact met ons kunt opnemen voor als je vragen of zorgen hebt;
 • we geven je de gelegenheid om vragen te stellen.

Een eerste controle is altijd spannend. En waarschijnlijk heb je al een aantal vragen. Wij adviseren je om deze op te schrijven en mee te nemen, zodat je ze niet vergeet te stellen. Bij elke zwangerschapscontrole is je partner of iemand anders van harte welkom.

Als je zwanger bent, kun je kiezen voor extra onderzoek naar de gezondheid van je kind. Dit kan door middel van de NIPT-test, een 13-weken echo en/of 20-weken echo. Heb je hier interesse in of wil je zo’n onderzoek laten doen? Laat het ons weten, dan plannen we hiervoor een extra afspraak van 30 minuten in.

Heb je vragen over de eerste controle of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Als je ongeveer 11 weken zwanger bent, maken we een termijnecho om de duur van de zwangerschap precies vast te stellen.

De individuele vervolgcontroles vinden om de 3  à 4 weken plaats en zullen ongeveer 15 minuten per keer duren.
Tijdens deze controles monitoren wij altijd:

 • de groei van je kindje;
 • de ligging van je kindje;
 • het hartje van je kindje;
 • jouw bloeddruk;
 • jouw ijzergehalte

Tijdens de vervolgcontroles kun je uiteraard al jouw vragen en eventuele zwangerschapsklachten met ons bespreken.

Bij de eerste afspraak, alle controles en tijdens de bevalling bekijken wij of je een verhoogd risico hebt op medische complicaties. Als dat zo is, verwijzen wij je door naar een gynaecoloog.

In de Centering Pregnancy-groepencontrole we dit ook en bespreken wij de vragen, informatie en klachten in groepsverband.

Heb je vragen over de vervolgcontroles of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Rond 30 weken plannen we extra tijd in om jouw bevallingswensen te bespreken.
Wil je thuis bevallen of liever in het ziekenhuis? Of heb je andere speciale wensen? Dit schrijven we op in het bevalplan.

Als je 36 weken zwanger bent, zullen we je bevalplan bespreken. Ook adviseren je wanneer je ons het beste kunt bellen als het zover is. Tot slot maken we een echo om te controleren of het kindje inderdaad met het hoofdje in het bekken ligt.

Heb je vragen over de laatste controles of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Signalenkaart-neem contact op met je verloskundige

Signalenkaart

Ben je ongerust, heb je vaginaal bloed- of vruchtwaterverlies, heb je regelmatig een harde buik die pijn doet of zijn er andere signalen die je zorgen baren?
Neem dan contact op met de verloskundige.

Bekijk ook even de grappige duidelijke plaatjes hiernaast. Klik op het plaatje om te downloaden.

Als je je baby niet of minder voelt bewegen

Jouw_zwangerschap_Je_baby_voelen_bewegenVanaf 26 weken beweegt je baby met een bepaalde regelmaat. Het is belangrijk dat je oplet wat voor soort kindje je hebt. Want er zijn drukke maar ook rustige baby’s. Elk kindje hoor je vanaf ongeveer 26 weken elke dag te voelen.

Wil je meer weten het bewegingspatroon van je baby in je buik? Lees dan de folder ‘Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen’.
De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van de verloskundigen (KNOV) en de gynaecologen (NVOG).

Heb je vragen over wanneer je ons moet bellen of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Er is veel keuze in online informatie en zwangerschaps-apps. Wij hebben een aantal goede, leuke en interessante apps voor jou verzameld.

 • Zwangerschapsmail
  Je kunt van ons elke week een mail ontvangen met daarin informatie over die week van de zwangerschap. We hebben de informatie die hierin gegeven wordt zelf nagekeken. De mail kan in 78 talen verzonden worden! Je kunt je hier aanmelden voor de zwangerschapsmail.
 • Mijn verloskundige app
 • De Oei ik groeizwangerschapskalender kun je elke week ontvangen op je telefoon via de gratis app van ‘Mijn Verloskundige’. Je downloadt de gratis app via de Appstore, Google Playstore of ga eerst naar www.mijn-verloskundige.nl. Als je deze app hebt gedownload, selecteer je de Verloskundigenpraktijk Utrecht West. Vul bij week 1-40 je uitgerekende datum in voor de Oei ik Groei zwangerschapskalender.
 • Persoonlijke zwangerschapsdossier app
  Zet je persoonlijke zwangerschapsdossier van ons in een app op je smartphone. Dit kost ongeveer € 2,- en je hebt hiervoor van ons eerst een pincode nodig.

Veel leuke en nuttige informatie vind je op de website www.deverloskundige.nl

Heb je vragen over de zwangerschaps-apps of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.

In groepen van 8 tot 12 vrouwen die rond dezelfde datum zijn uitgerekend, combineren wij de zwangerschapscontroles met (interactieve) voorlichting en gesprekken over onderwerpen die zwangeren bezig houden tijdens de zwangerschap. De zogenaamde centering pregnancy-groepen.

Door in groepen te werken hebben we veel meer tijd voor je; zo’n 17 uur meer gedurende de hele zwangerschap! En dat is heel erg veel!
We kunnen daardoor niet alleen meer onderwerpen aan bod laten komen, maar ook de onderwerpen die júllie belangrijk vinden uitgebreid behandelen.

Eén van onze verloskundigen en een doula uit Utrecht begeleidt met liefde en plezier deze centering pregnancy-groepen. Bij sommige onderwerpen kunnen we een specialist uitnodigen zoals een gynaecoloog, lactatiekundige of fysiotherapeut. De bijeenkomsten zijn altijd op een vaste dag en vast tijdstip en maken wij vooraf bekend voor de hele zwangerschap. Zo kun je ze makkelijk inplannen.

Partners en/of andere dierbaren kunnen tijdens het eerste half uur van de bijeenkomsten naar het hartje te luisteren.

De intake vindt individueel plaats. Daarna volgen 9 bijeenkomsten in de zwangerschap.
Vanaf 36 weken zwangerschap vinden er weer individuele controles plaats. Na de bevalling volgt een afsluitende bijeenkomst, natuurlijk mét alle baby’s.

Heb je vragen over de centering pregnancy-groepen of wil je meer weten? Wij helpen je graag.

Wij zijn er voor jou en je kindje.

Meer algemene informatie over Centering Pregnancy vind je op de website van Samen weet je meer.

Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.

Brochure Zwanger

Zwanger!

In de folder staan tips en adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen. Klik op de folder om te downloaden NL/ENG.