Verloskundigenpraktijk Utrecht West
Adviezen en extra onderzoek
Je bent zwanger! Hoera! Wist je dat zwanger zijn iets heel bijzonder is?
Waarschijnlijk heb je vragen over de zwangerschap en controles. De verloskundigen van onze praktijk geven je daar graag antwoord op. Ook in de folder Zwanger! kun je antwoord vinden op je vragen en lees je meer over onderstaande onderwerpen.
- Welk onderzoek kun je verwachten bij je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog?
- Zijn er nog andere onderzoeken?
- Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk?
- Welke zwangerschapsklachten kan ik krijgen en wat ik daar tegen doen?
Heb je vragen over de onderzoeken of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Wanneer ben je uitgerekend?
De meeste vrouwen bevallen ergens rond de 40 weken zwangerschapsduur. Dit is 280 dagen gerekend na de eerste dag van je laatste menstruatie. Tenminste als je een regelmatige cyclus hebt van 4 weken.
Veel vrouwen hebben een iets langere of kortere cyclus dan precies 28 dagen. Bij een langere menstruatie cyclus ben je dus iets later uitgerekend. En bij een kortere cyclus dus iets eerder.
Zodra je een dag over tijd bent, ben je dus 4 weken zwanger. Als je rekent vanaf de bevruchting ben je eigenlijk nog maar 2 weken zwanger. Je krijgt dus 2 ‘bonusweken‘. Maar in de twee weken vóór de bevruchting heeft de baarmoeder zich ingesteld op de bevruchte eicel.
Om zeker te zijn van de uitgerekende datum maken wij in het begin van de zwangerschap een echo om te kijken hoever je precies zwanger bent.
Heb je nog vragen over de uitgerekende datum of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Foliumzuur
Veel zwangere vrouwen gebruiken helaas nog geen foliumzuur. Daarom leggen wij nog extra uit waarom dit zo ontzettend belangrijk is!
Foliumzuur (vitamine B11)
- …is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam;
- …is nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen;
- …is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind;
- …vermindert de kans op een kindje met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje (spina bifida).
Wij raden je aan om foliumzuur in te nemen van 8 weken voor de bevruchting tot 10 weken zwangerschap (dat is 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie). Slik elke dag 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Je hebt tijdens de zwangerschap ook extra vitamine D nodig. Daarom adviseren wij om elke dag 10 microgram (μg) vitamine D in te nemen. Extra vitamine D is nodig voor de groei en vorming van het skelet van de baby en voor jezelf om op oudere leeftijd botontkalking te voorkomen.
Heb je vragen over het foliumzuur of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Voor meer informatie over voeding www.voedingscentrum.nl
Werk
Via Zwangerwijzer kun je nagaan of er op je werk omstandigheden zijn die een gezonde zwangerschap in de weg staan. Met deze online zelftest kun je eenvoudig nagaan of je werkomstandigheden schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, de zwangerschap en de baby.
De laatste zes vragen van Zwangerwijzer gaan over de werkomstandigheden van beide partners, zoals werken met chemische stoffen, lichamelijk zwaar werk, onregelmatige werktijden, stress, infectiegevaar en de invloed van fysische factoren zoals lawaai.
Als er een risicofactor van toepassing is, krijg je automatisch informatie over de risico’s en advies over te nemen voorzorgsmaatregelen die op het werk genomen kunnen worden, vaak al voor de zwangerschap. Zo vind je bijvoorbeeld duidelijk toepasbare tips over veilig werken met schadelijke stoffen. Ook lees je wat je werkgever moet doen om bij te dragen aan een zo gezond mogelijke zwangerschap op het werk.
Er zijn verschillende regelingen voor zwangeren en pas bevallen werknemers. Overleg daarom tijdig met je werkgever. Ook kun je de bedrijfsarts (Arbo-dienst) raadplegen of inlichtingen vragen bij de Arbeidsinspectie.
Meer informatie: “Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk!”
Als je in nacht- of ploegendienst werkt, kun je aan je werkgever vragen om je werk- en rusttijden tijdens de zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om ’s nachts te werken of om over te werken. Deze regels gelden ook voor de eerste zes maanden na de bevalling. Als het niet mogelijk is door aanpassingen je werk gezond en veilig uit te voren, dan is de werkgever genoodzaakt je tijdelijk ander werk aanbieden.
Heb je vragen over jouw arbeidsomstandigheden of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Prenatale screening
Prenatale screening
Wil je je ongeboren kind laten onderzoeken? Dat kan.
Je ongeboren kindje kan onderzocht worden op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.
Er zijn 2 soorten prenatale screenings:
- de NIPT voor screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom
- de 13 en 20-weken-echo.
Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt ja of nee.
Tijdens de eerste controle geven wij je folders over deze onderzoeken mee. Als jullie over dit onderwerp willen praten – of al weten dat jullie dit onderzoek willen – dan plannen we hiervoor een afspraak in.
Het is belangrijk dat jullie dan de folders goed gelezen hebben. Meer informatie vind je via: Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl) Hier staan goede vragen om over onderwerp na te denken en met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens het counselingsgesprek kunnen we vragen en onduidelijkheden beantwoorden en praktische informatie geven waar en wanneer de onderzoek gedaan kunnen worden. Daarnaast zullen we jou helpen bij met maken van een keuze over prenatale screening.
De NIPT (het onderzoek naar Down-, Edwards- en Patausyndroom), 13 weken echo en 20 weken echo worden vergoed vanuit de Rijksbegroting. Er zijn geen kosten voor jou aan verbonden.
Informatie over de screening op down-, edwards- en pataussyndroom
Vertalingen: EN – TR – Papiamento – PT – ES – FR – CHI – ARABISCH – DE
Structureel echoscopisch onderzoek
Rond de 13e en 20e week van de zwangerschap kun je een echo-onderzoek (het structureel echoscopisch onderzoek) laten doen om neurale buisdefecten en een aantal andere structurele afwijkingen op te sporen.
In onze verloskundigenpraktijk kunnen wij geen structureel echoscopisch onderzoek (SEO) doen. Wij verwijzen je daarom door naar Focus Verloskundig Centrum.
Heb je vragen over de prenatale screenings of de echoscopische onderzoeken? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Echo onderzoek
Bij de eerste afspraak op de praktijk maken we bij iedereen een vroege echo. Vanaf 7 weken zwangerschap kijken we dan of het hartje klopt en de zwangerschap in de baarmoeder zit. Deze echo is gratis en kan op beide locaties worden uitgevoerd.
Tussen 10 en 11 weken van de zwangerschap maken wij een echo om de uitgerekende datum te bepalen. Deze echo gebeurt meestal uitwendig – via de buik -, maar als het beeld te onduidelijk is, maken we een inwendige echo. Zo kunnen we jouw kindje goed meten.
Screenings-echo’s bij 13 en 20 weken, echo’s voor de groei van de baby of pret-echo’s voeren we uit bij Focus Verloskundig Centrum. Bij een medische indicatie verwijzen we naar het gewenste ziekenhuis voor de echo.
Bij de termijnecho kunnen wij ook geen DVD-opnames maken, maar kunnen je wel verblijden met een paar foto’s. Als je een USB-stick meeneemt, zetten we de foto’s er dan meteen voor je op. Wanneer je 36 weken zwanger bent, maken we nog een echo om te kijken hoe je kindje ligt.
De zorgverzekering vergoedt vanwege de medische indicatie de termijnecho, screenings echo’s en medische geïndiceerde groeiecho’s. De eerste echo bij 7-8 weken bieden wij aan iedereen gratis aan.
Heb je vragen over het echo-onderzoek of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Zwangerschapscursussen
Met een zwangerschapscursus bereid je je goed voor op wat er komen gaat in je zwangerschap. En ook tijdens je bevalling. Een zwangerschapscursus is dus nuttig, maar daarnaast meestal ook erg gezellig en een makkelijke manier om andere zwangere vrouwen te leren kennen.
Er is veel aanbod in de regio Utrecht: bedenk dus goed wat je zoekt in een zwangerschapscursus.
Wil je je richten op houding, op ademhaling, op fit zijn, wil je alleen een korte (opfris) cursus of wil je vooral een cursus met zijn tweeën doen? Kies een zwangerschapscursus die bij jou past.
Heb je vragen over zwangerschapscursussen of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Op www.zwangerinutrecht.com vind je de meeste cursussen uit de regio.
Wat te regelen
Als je in verwachting bent, dan moet je heel wat regelen. Denk aan kraamzorg, zwangerschapscursus, kinderopvang, erkenning en zwangerschapsverlof.
Tijdens de controles bespreken wij dit met je. En misschien heb je familie of vriendinnen die jou hierop wijzen.
- zwangerschapsverlof
Het is belangrijk dat je uitgerust begint aan de bevalling. Iedere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je zwangerschapsverlof gaat in vanaf 34 weken zwangerschap. Het verlof duurt tot en met 10 weken na de bevallingsdatum. Beval je eerder dan blijft de duur van het verlof op 16 weken staan. Beval je later dan duurt het verlof automatisch langer. Je hebt altijd recht op 10 weken verlof na de bevalling. Naast een regeling voor zwangerschapsverlof bestaat er een regeling voor ouderschapsverlof. - zorgverzekering
Schrijf na de bevalling je kindje in bij de zorgverzekering. - erkenning
Als je niet getrouwd bent, geen geregistreerd partnerschap hebt met de vader of een duomoeder bent, moet je kindje worden erkend. Dit doe je bij het gemeentehuis. In Utrecht moet je hiervoor een afspraak maken. - kinderopvang
Wil je dat je kindje naar de kinderopvang gaat? Regel dat dan snel vanwege wachtlijsten. Wij adviseren dit rond de 3 à 4 maanden van de zwangerschap te doen. - betaald parkeren met korting voor de kraamhulp
Als je in een betaald parkeren gebied woont, kun je parkeerkorting aanvragen voor kraamzorg. Met deze ‘Parkeerkorting kraamzorg’ krijgt jouw kraamhulp 50% korting op het normale parkeertarief. Je vraagt de parkeerkorting schriftelijk aan. Gelijk aanvragen
Heb je vragen over wat er allemaal geregeld moet worden of wil je meer weten? Wij helpen je graag.
Wij zijn er voor jou en je kindje.
Van de kinderwens en zwangerschap tot aan de bevalling en het kraambed:
Verloskundigenpraktijk Utrecht-West biedt jou en je kindje persoonlijke en vakkundige verloskundige zorg.